Vackra Antibes

Antibes, stad i sydöstra Frankrike, departementet Alpes-Maritimes, vid Rivieran. 73 000 (2004). Antibes har en ålderdomlig stadskärna med ett labyrintiskt nät av gator, gränder och torg. Här finns en borg som uppfördes på 1500-talet av fursteätten Grimaldi i vilken det numera finns ett museum över Picasso (Picassomuseet). Picasso verkade i flera år i Antibes och dess grannorter. Borgens murverk finns kvar längs havet och hamnen och är populära att promenera på. Ett annat bemärkt byggnadsverk är fortet Le Fort Carré, byggt 1550, på en kulle med fin utsikt över Antibes hamn. Antibes är året runt en livlig och välbesökt stad med gott om restauranger och affärer. Inom kommunen ligger också badorten Juan-les-Pins, där de flesta stränderna och hotellen finns. Antibes är tack vare närheten till teknologi- och forskningnscentrat Sophia Antipolis en av de mest snabbväxande städerna längs den franska medelhavskusten. Inom kommunens gränser ryms även halvön Cap d’Antibes som är ett av världens mest exklusiva villaområden.

Antibes hamn, Port Vauban, är en av Europas största privatbåtshamnar. Bland annat finns en sektion längst ut med lyxjakter i en storleksklass som ger ytterst framskjutna positioner bland världens 100 största yachter.

Staden grundades som Antipolis på 300-talet f.Kr. av grekerna. Noterbart är att den närliggande högteknologiska forsknings- och företagsbyn Sophia-Antipolis är en levande rest av den gamla grekisk-romerska benämningen.

För svenskar är Antibes också intressant för att nationalskalden Evert Taube här under tjugo år, från 1951 till 1971, hade sin skrivarlya på det lilla strandhotellet Petite Réserve. Han vistades där i månadslånga perioder och övergick då från det han är mest känd för, visorna, till att skriva prosa. Ett tiotal prosaböcker emanerar från Taubes tid på Petite Réserve. Hotellet är nu i svensk ägo och man vinnlägger sig på många sätt om att vårda minnet av Evert Taube.

Comments are closed.