Mysiga Menton

Menton är en kuststad belägen på den franska rivieran mellan Monaco och Italien. Staden har knappt 30.000 invånare och ligger utsträckt längs havet öster om Cap Martin. Orten är mycket populär bland engelsmännen, som i 1900-talets början byggde ett antal storslagna hotell runt stadskärnan. Idag är flertalet av dessa hotell ombyggda till lägenheter, och Menton är en ganska stillsam ort jämfört med de andra större tätorterna längs rivieran.

Den äldsta delen av Menton klättrar uppåt längs en brant klippa, och här är husen nästan byggda ovanpå varandra. På väg upp längs klippan passerar man två vackra barockkyrkor, och längst upp ligger naturligtvis kyrkogården. Nedanför klippan ligger det moderna Menton, med vackra gamla hus längs en ståtlig boulevard och vindlande gågator med affärer och restauranger. Öster om klippan ligger en stor småbåtshamn som vetter mot den italienska gränsen en kilometer bort.

Till sevärdheterna hör det lilla trevliga Jean Cocteau-museet vid vattnet och saluhallen strax intill, samt naturligtvis den gamla staden. I februari varje år organiserar man den berömda citronfestivalen, då man bygger upp enorma skulpturer av just citroner. Menton har ett av rivierans gynnsammaste mikroklimat, och vädret är varmt och soligt nästan året om.

Ulf Aipel

Comments are closed.