Marseille

Marseille (på provençalska Marsalla) är Frankrikes näst största stad och har cirka 850 000 invånare. Storstadsområdet är med sina 1,6 miljoner invånare landets tredje folkrikaste, efter Paris och Lyon. Den ligger i departementet Bouches-du-Rhône, Provence, i sydöstra Frankrike. Den grundades under namnet Massalia / Μασσαλία av grekiska kolonisatörer från Fokaia (Jonien) på 600-talet f.Kr., och är därmed Frankrikes äldsta stad. Marseille har medelhavsklimat och här ligger Frankrikes största medelhavshamn för civilt ändamål, med färjetrafik till Nordafrika, Italien och Spanien. Invånarna kallas Marseillais.

Öster om Marseille, från den lilla fiskebyn Callelongue ligger Calanquerna , ett fjordsystem längs en taggig kustremsa. Det sträcker sig fram till Cassis och rivieran. Ytterligare österut ligger bergsryggen Saint-Baume. Norr om Marseille, efter de lägre bergen Garlaban och Etoile ligger berget Mont Sainte-Victoire. Västerut slutar Marseille i den före detta fiske- och konstnärsbyn l’Estaque. Nordväst om staden, vid Marignane, ligger stadens flygplats. Ännu längre västerut breder låglandskapet Camargue ut sig i Rhonedeltat.

Stadens huvudgata är en bred boulevard som heter Canebière. Det är den gamla repslagargatan och ordet är besläktat med cannabis eftersom repen gjordes av hampa. Den sträcker sig österut från den gamla hamnen, Vieux Port, till Réformés-kvarteren. Huvudstråket för shopping och köpcentrumet Centre Bourse korsar Canebière vid rue St Ferréol. Norr om Vieu Port ligger den nya kommersiella hamnen, öster om denna ligger gentrifierade områden uppbyggda i gamla hamnmagasin. Söder om Vieux Port ligger kullarna i sjunde arrondissementet som domineras av kyrkan Notre-Dame-de-la-Garde och ytterligare söderut Borely-parken. Marseille omgärdas av förortsområden med miljonprogramshus. Inloppet till Vieux Port flankeras av två fort; Saint-Nicolas på den södra sidan och Saint-Jean på den norra. Längre ut i Marseillebukten ligger Frioulögruppen som består av fyra öar. En av dessa är fängelseön Isle d’If, på vilken fästningen Château d’If ligger.

Marseille har medelhavsklimat med milda våta vintrar och heta torra somrar. Det är kallast i januari och februari med medeltemperaturer på 8 – 9 °C. I juli och augusti är det varmast, och då är medeltemperaturen runt 30°C. Marseille, liksom resten av Provence, är känt för sina mistralvindar som byggs upp i Rhônedalen. Det är en stark vind som drar med sig kylig luft från Alperna och som är vanligast på vintern och våren. Mindre vanlig är siroccovinden, som är en varm vind från Saharaöknen från vilken den också tar med sig sand.

Ulf Aipel

Källa: Wikipedia

Comments are closed.