Grasse, parfymernas stad

Grasse är en stad med 50 257 invånare i departementet Alpes-Maritimes i sydöstra Frankrike.

Grasse är mest känd för sin parfymindustri sedan slutet av 1700-talet. I omgivningen runt staden finns stora frukt- och blomsterodlingar varifrån de oljor kommer som är grunden för den franska parfymindustrin.

Grasse är huvudstad i arrondissementet med samma namn.

Grasse största attraktion är katedralen, tillägnad Notre Dame du Puy och grundades den 11: e talet. I interiören finns tre verk av Rubens och en av Jean-Honoré Fragonard, en fransk målare född i staden.

Andra sevärdheter inkluderar:

* Saracen Tower, som stod på 30 m.
* Monumentala porten till Hôtel de Ville.
* Fragonard Museum, som inrättades 1921.
* International Museum av Parfym
* Musée d’Art et d’Histoire de Provence
* Kyrka Placassier, byggdes 1644

Grasse har haft en blomstrande parfym branschen sedan slutet av 18. Århundradet.


Grasse är centrum för den franska parfymindustrin och är känd som världens parfym kapital (la Capitale Mondiale des Parfums). Många “näsor” är utbildade eller har tillbringat tid i Grasse. Den producerar mer än två tredjedelar av Frankrikes naturliga aromer (för parfym och aromer). Denna industri omsätter mer än 600 miljoner euro per år. [Redigera]

Grasse speciella mikroklimat uppmuntrat industrin blomman jordbruk. Det är varmt och tillräckligt långt inåt landet för att vara skyddade från havet luften. Det finns ett överflöd av vatten, tack vare sitt läge i bergen och 1860 byggandet av SIAGNE kanalen för bevattningsändamål. Staden är 350 m (1,148.29 ft) över havet och 20 km (12 mi) från kusten (Côte d’Azur).

Jasmine, en viktig ingrediens i många parfymer, kom till södra Frankrike genom morerna, i 16-talet. Tjugosju ton av jasmin nu skördas i Grasse varje år.

Det finns många gamla parfumeries “i Grasse som Molinard, Fragonard, Galimard var med utflykter och ett museum.

Det är en årlig Fête du Jasmin eller La Jasminade, i början av augusti. Den första festivalen var på 3 Augusti – 4 augusti 1946. I dag är det en stor händelse, dekorerad flyter köra genom staden, med unga kvinnor i snål kostymer ombord, kasta blommor på publiken. Detta är känt som “blomma striden” och alla får blöta av naturliga parfym av blommor. Det finns också fyrverkerier, fria partier, folk musikgrupper och artister gatan. Det finns också en årlig internationell utställning av rosor (“Expo Rose”).

Ulf Aipel

Källa: Wikipedia

Comments are closed.